!~THANKS FOR VIEWING~!

!~W.E.L.C.O.M.E~!
ini belog buruk dan berhabuk dan tak laku dan dan dan... kbai.

Wednesday, 13 July 2011

dulu bahasa SMS, sekarang bahasa NGADE2

"ish ishh ishhh..budak-budak zaman sekarang ni, entah hape-hape je bahasa yang diorang guna, makcik kadang-kadang tak faham kalau baca mesej yang anak macik hantar kat makcik"
 
hoh! anak mithali kau! men msg ngan mak gittew. haha

okeh memandangkan dynda dh lame tak merapu meraban, so harini terasa nak merapu la pulak. bole kan?
ah! x bole pon nak jugak!

"ala makcik ni..biasa la zaman millennium.. zaman dah moden, dunia dah maju.. bahasa pon makin canggih la.."

>>HOTAK HANG!<<

dulu kerajaan sebok2 pasal penggunaan bahasa SMS konon nye takut student terbawak-bawak dalam exam.
 ya! betul la tu, dynda pon kdg2 TERguna jugak bahasa SMS tu dalam exam. haha, tapi tu zaman muda mudi la.. 
eh? skarang dah tua ke? dop eh, skarang pun muda, tapi 'mudi' kat blakang tu dah kena buang sebab dah angka "2" kt depan. hoho. but still muda okay! sape ckp aku tua aku piat telinga! haa mcm berani. :P
ok dh lari topik.

ye la kan, kalau terguna bahasa SMS yang macam budak-budak zaman tak berapa moden tu guna, takpe lagi la, cikgu pon still boleh faham kot. kalau diorang guna bahasa MODEN yang semakin menular macam virus selsema BAB* tu cmne?
 sekarang ni macam2 bahasa pelik yang dynda jumpa lah. biasanya budak2 skolah yang still belasan tahun or hingusan yang suka benor guna bahasa2 camni. nak contoh? tgk kt bawah ni:

>>la=lha
>>aku=haku/aquh
>>kita=itew
>>suka=syuke/cukew
>>benci=mencik
>>kan=an
>>tau=aw
>>lagi??ah!perhatikan sendiri lah.x kuasa aku nak senaraikan sume kt sini.hahah.

mula2 baca ku ingat bahasa jakun. HAHAHAHA! lol. dunia...dunia. makin hari makin pelik.bukan dunia yang pelik,manusia la yang pelik. tu tak termasuk lagi kes meghalalkan yang haram & mengharamkan yang halal. ape ke kes nye yok?!hmmm

 tu je yang dynda nak tulis. motif? entah hape2. ok la, out dlu. cekidout! :)


petunjuk yg mnyesatkan:
-hijau=still boleh diterima pakai KOT
-merah=tak boleh diterima pakai! (bagi aku la,bg sesape yg still nk guna, ade ku kesah?? takde takde.. kang ade gak yg bengang ngn entry ni jp lg) haha. ok ye makcik gurau

gambar takde kaitan lagi! :D


p/s:
-wallaweh! pening kpala aku bce entry ni. kalerful pulak!
-takde niat nak tuju kat sape2 ye. peace!! -NO WAR- ("(^_^)")


14 comments:

Nurasyiqin said...

he3..bahasa budak2 sekarang..ada yang kata bahasa seperti tu bahasa mat/minah rempit..tapi tak tau la sebab x de member mat/minah rempit..he3

miss dynda said...

hehee..cam klakar je ble trbce, geli gelemang pn ade. hoho XD

diya said...

"cukew ati itew lha na ckp cmanew ."
hahahahaa

lulus tak nak cakap macam tu? :p

touya said...

ewwww itew cukew guna bacew nie wat camnew ?

miss dynda said...

@diya
lulus! 99.99% hahaha :D

miss dynda said...

@touya
euww..itew ta cukew lha..geli tekak itew bile dengar aw! hahah.

*err..lulus ke ayt kt ats ni? wawawa XD

kura said...

alaaa. diwwnnndaaa nieyyyy. ilexxxx arrr owww.. na gunnewww bahceww ngadew ngadewww juggewww lerr. hahaha

miss dynda said...

@kura
maaf anda gagal. sila cuba lagi. hahahaha :DD

deena awanis said...

pening nak baca bahasa singkatan sangat..

nak i review ur blog tak??
jom jenguk..

http://arvanees.blogspot.com/2011/07/u-vote-i-review-ur-blogaci-tak.html

miss dynda said...

@deena
pening eh? hehee..

arein said...

hahaha. comey ! eh. ramai gile tlis pasal bhs sms arini. terbaik la !

miss dynda said...

@arein
dynda post entry ni kelmarin lg.. :D

Adam Idris said...

haha yang tulisan merah tu memang pening kepala baca,
kalau hijau tu normal kot,
mcm acceptable and memang widely used, kan?
hehe

miss dynda said...

aah kn, mcm nk bg pelempang je ble bce ayt2 yg guna lisan merah tu. hoho. budak2 btol! XD