!~THANKS FOR VIEWING~!

!~W.E.L.C.O.M.E~!
ini belog buruk dan berhabuk dan tak laku dan dan dan... kbai.

Saturday, 29 October 2011

Desperate Sangat ke Sampai Nak Mempedajal Orang??

mood: bengang

Assalamualaikum.. salam satu blogger! *ade ke?
jap nak tanya, kat hospital ada provide ubat 'bengang' tak? klo ade nak g mintak sedozen. wuuu berasap nih!
jap nak tanya lg, (aku kan banyak tanya..dlm kelas je senyap.) puii! haha
ade tak sesapa kerja dengan celcom? anda patut baca entry ni. boleh? 
jap lagi saman aku, then aku saman hang balik. nak?

woi! kalau dah kerja tu, kerja biar ikhlas, jujur, amanah! bukan nak pedajal orang la bodo.
ha, ni aku bengang la ni. perlu ke nak tipu2 orang semata mata untuk dapat commision? klau la aku jumpa balik manusia tu, memang aku sula hidup2. *ade ke org sula mati2? opss

memang la silap aku jugak sebab tak aware dgn benda2 alah mcm tu, tp salah hang (dealer celcom) la jugak sebab bagi maklumat cam haram kt kami (aku n kwn aku)
ko nak sangat commision tu sampai ko sanggup tipu orang? suka? nak makan duit haram?
cakap TAKKAN kena charge pape kalau aku tak activekan nombor tu, tapi tup2 aku dapat outstanding bill beratus2. ape tu? tak cukup dengan tu, dapat pulak surat konon nak saman aku!
damn la!
aku tak sebodoh itu la nak bayar untuk benda yang aku tak pakai!
*duit tu baik aku buat derma kat org2 yang memerlukan daripada aku bazir bayar benda yang tak perlu.

ni ha menatang alah tu, memang aku tak pernah guna pon la!

free la konon. free kepala hotak kau

-jp lg nk g wat report kt persatuan pengguna. siap la kau siap!! grrrr

Thursday, 13 October 2011

Bloggers i follow~

Assalamualaikum sohabat..
am i a blogger?? 
ish, layak lg ke digelar blogger klo hupdate belog pom dua tiga kerat je sebulan? adoyai. sila la jadi pelajar finance, then anda akan tahu betapa SERONOK nye course tersebut.
-iklan semata2



ini bukan segmen macam Salih Yaacob i follow yeeee.. 
ini segmen merepek dynda! 
so, sesape yang nak ade follower biol cam dynda ni, meh3 tinggalkan link anda kat sini.

syarat2 nye? sangat mudah:
1)warganegara Malaysia sahaja. (ok yg ni tipu) kang jd diskriminasi pulak
2)lelaki dan perempuan sahaja. gay,les,kunsa dan yg sewaktu dgnnye tidak akan dilayan
3)korang tak perlu buat entry utk dynda pon, juz tinggal link kt sini je. *ahem, baik kan dynda? :p
+sila nyatakan kenapa dynda perlu follow anda

okeh, itu sahaja. bubye :)
p/s: pelik tak pelik. since start sem baru ni, harini baru merasa hujung minggu. DAN BARU SEMPAT MEREPEK KAT SINI! deymm. sekians

Tuesday, 4 October 2011

Assignment HPD112: My Inspiration

Bismillahirahmanirrahim..
Assalamualaikum..
whoa! dah lama gila tak hupdate belog. bleh masuk Malaysia Blog of Record tak?
eh jap, ade ke bende alah yg aku sebut kat atas tu? muahaha.. ok abaikan.
syida oh syida, fokus ok.. ini esaimen!
*nama dynda ditukar kepada syida kejap
*dah lame tah hupdate belog, tup2 muncul ngn esaimen lak, menyampeh la SYIDA ni! kahkahkah
err.. sorry kak jieha, TERmerepek pulak :')
*JANGAN MARAH TAU, NANTI TAK COMEL :p

ok2 serius
....

       Assalamulaikum.. Syukur kehadrat Ilahi kerana dengan limpah kurnia-Nya saya masih lagi diberikan kesihatan dan kudrat untuk menyiapkan assignment Pengucapan Awam HPD112  yang bertajuk My Inspiration seperti yang diminta oleh lecturer kami, KAK JIEHA-lecturer paling sporting dan comel.

       Apa itu inspirasi? Pada pendapat saya, inspirasi ialah seseorang yang selalu dijadikan sebagai role model kepada seseorang dalam hidupnya. Saya percaya setiap orang mempunyai inspirasi masing-masing, dan inspirasi itu lah yang akan dijadikan sebagai contoh untuk membentuk peribadinya sendiri.

       Inspirasi saya ialah ibu. Rokiah Binti Salleh, seorang suri rumah yang pandai menjahit. Seorang yang sangat biasa, mempunyai latar belakang yang sederhana, dan bukanlah seorang yang berkerjaya. Mungkin bagi mereka, tiada sebab untuk saya jadikan ibu sebagai inspirasi. Namun bagi saya, sifat penyabar, tenang, tegar, dan bertanggungjawab yang sangat menebal dalam diri beliau merupakan sesuatu yang paling berharga, dan itu sudah memadai bagi saya untuk menjadikan ibu sebagai inspirasi saya. Tidak dapat dinafikan bahawa ayah saya mempunyai dua orang isteri, dan ibu adalah isteri kedua. Saya percaya, bukan mudah untuk menjadi isteri kedua. Tomahan dan hinaan orang kampung mungkin suatu perkara yang tidak dapat dielakkan apabila bergelar isteri kedua. Namun saya juga percaya kepada jodoh. Jika benda sudah tertulis, siapa kita untuk mengelak daripada perkara sebegitu? Jika bukan jodoh mereka, takkan mungkin ibu dan ayah dapat meneruskan hidup bersama sehingga akhir hayat ibu. 

       Mengenang kembali kehidupan semasa arwah ibu masih hidup, saya tahu banyak cabaran dan dugaan yang ibu terpaksa tempuhi. Lumrah hidup berpoligami, ayah bukan sentiasa akan berada bersama ibu. Namun, tidak pernah sekali pun beliau mengeluh. Tanggungjawab ibu terhadap kami sekeluarga tidak pernah terabai. Kami tidak pernah merasa kekurangan. Ibu adalah segalanya bagi kami, jika ayah tiada di rumah, ibu lah ayah, ibu lah emak. Walaupun hidup kami bukanlah mewah, tapi kebahagiaan tetap menjadi milik kami berkat kesabaran dan tanggungjawab ibu. Salah satu sikap ibu yang saya kagumi ialah beliau tidak pernah membantah kata ayah. Beliau juga tidak pernah merungut. Sikap ibu yang suka memendam rasa dengan riak wajahnya yang sentiasa tenang membuatkan tiada siapa pun yang dapat membaca perasaan sebenarnya. Ibu tidak pernah mengadu walaupun sakit sehinggalah suatu hari ibu tiba-tiba pengsan dan barulah kami dapat tahu bahawa ibu menghidap penyakit buah pinggang tahap pertengahan. Lantaran itu ibu terpaksa menjalani rawatan dialysis. Seringkali saya sebagai seorang anak menangis mengenangkan nasib ibu, namun sekali pun saya tidak pernah melihat tangisan ibu gugur dari matanya. Betapa kuat semangat seorang ibu. 

       Oleh sebab itu, saya bertekad yang saya akan belajar bersunguh-sungguh. Saya ingin menghadiahkan sebuah kejayaan kepada ibu. Namun Allah lebih sayangkan ibu. Beliau meninggal semasa saya hampir menduduki peperiksaan PMR pada tahun 2005. Semenjak itu, saya merasa seperti hilang arah. Ditambah pula terpaksa hidup dengan keluarga tiri. Bukanlah sesuatu yang mudah untuk ditempuhi oleh seorang remaja yang berumur 15 tahun yang masih memerlukan seorang ibu di sampingnya. Banyak pahit getir yang terpaksa saya tempuhi untuk meneruskan hidup sehingga hari ini. Namun, mengenangkan kembali kesabaran, kekuatan dan ketegaran arwah ibu, saya kuatkan semangat untuk menghadapinya. Jika ibu boleh tempuhi pelbagai cabaran yang pastinya jauh lebih banyak daripada apa yang saya hadapi, saya yakin saya juga boleh. Alhamdulillah saya berjaya menempuhi segala dugaan yang tak pernah putus dalam hidup saya sehingga hari ini. Sujud syukur kepada Allah S.W.T kerana dengan izin-NYA juga lah saya berjaya menempuhi segala cabaran itu. Dan saya berjanji kepada diri sendiri, saya akan hadiahkan sebuah kejayaan kepada keluarga saya. saya ingin mengubah nasib adik beradik saya, saya ingin membalas jasa ayah saya membesarkan saya, dan doa juga dipanjatkan kehadrat Ilahi supaya arwah ibu sentiasa tenang di alam sana. amin..

sekian, wassalam



p/s: kak jieha, sorry ayat lintang pukang. hehehe