!~THANKS FOR VIEWING~!

!~W.E.L.C.O.M.E~!
ini belog buruk dan berhabuk dan tak laku dan dan dan... kbai.

Wednesday, 26 December 2012

Typical Kelantanese


السلام عليكم

ahem. 
after such a looooong time you disappear, then now you come up with this kind of entry. you are really something syida. heh.

"hey, believe me nobody will read your blog anymore". *evil*
fine then. I'll read it by myself. problemo?
*kelaut*

talking about kelantanese. pernah dengar tak ayat ni?
"huk aloh. baru duk KL dua tiga bulan, agah nk kecek KL"

ok, don't tell me kalau kau bukan orang kelantan. memang 99.99% probability kau tak penah dengar. tapi aku penah dengar. please don't get me wrong. ayat tu bukan untuk aku. bukti? since when aku stay kat KeyyeL tu? ha. nampak? ok teruskan.

sincerely itu 1 thing yg aku tak berkenan ngn kelantanese ni. (even aku pun kelantanese)
sebab nye, biaq pi la dia nak cakap keyyel ke, nk ckp siam ke, nk cakap bhsa bangla skalipun. is it your problem? yeah, dats not YOUR problem baby. not at all. 
tell me, sejak bila wujud bhsa KL? heh heh. jawab jawabbb.

look, it's good enough kalau kelantanese cuba untuk menjinak jinakkan diri bercakap dgn bhsa standard (kecek luar kununnye). at least bila dia keluar dari kelantan one day or bila nak communicate dgn outsiders (non-kelantanese), takde la jadi macam ayam cakap dgn itik. yg satu duk "queck queck queck" yg satu lagi duk "kok kok kok" ntah. aku pun tak reti nak eja cemane bunyi ayam. 
nah,is it nice? last2 lain yg nk disampaikan lain yg org paham. betul. kalau nak cerita pasal pengalaman mereka2 yg dah lepas camtu lah. kalau nak cerita nanti jadi panjang lebar pulak. 

so please la wahai typical kelantanese, jgn la nk tanam rasa asabiah yg melebih2 dlm diri tu. sikit2 takpe lah. and for kelantanese, mementang kau pandai cakap KeyyeL jgn la smpai ngn makcik pakcik kt kampung pun kau nak cakap KeyyeL. no good no good. 
kan bagus kalau kita tahu pelbagai bahasa / loghat asalkan jgn sampai kita lupa asal usul kita? PEACE!

10 comments:

biela bell said...

Penggunaan loghat bahasa kena bijak sesuaikan ikut keadaan.. heee..kan3 :)

Mr.She said...

tepat. 10 markah. hee :p

boni kacak said...

betul tu..walau ke mana kita pergi pun, jangan kita lupakan asal usuk kita.. :)

Leeza dayasari [santai leeza] said...

10 markah.
masa saya praktikel di sebuah sekolah. ada seorang cikgu ni, terus terang jer ckp.. "saya org kelantan dan semangat asabiah saya tinggi/kuat"... bila dgr, diam jer lah..
sejauh mana kebenaran org kelantan smgt asabiah tinggi, sy tak sure. sbbnya belum pernah berkenalan dgn org kelantan. :-)

hazwan hairy said...

hahahaha...kwn2 stdy ada jga yg terover ckp kl..haha..

::azmina nordin:: said...

kekedang susah nak control.bila balek rumah ter "kl" dah kena kutuk.

ayut said...

yg pntg jgn lupa asal usul...
salam kenal yer..dr blog hairy ke mRI...

Eazy Izzuddin said...

Peace ! Betul tu hihi

syafiqakarim said...

masuk kandang kambing mengembek
masuk kandang harimau mengaummm


kandang ke?
kakaka


update la woi! kahkah

Sarip Kumbang said...

betul2 asalkan jgn lupa asal usul...